Suplements essencials per reforçar l’immunitat
Estem en ple estiu! Sortim més i ens relacionem amb gent més diversa.
Encara que estiguem vacunats, val la pena reforçar la immunitat.
Hi ha uns micronutrients essencials tant en la prevenció del contagi com en el tractament de la infecció per virus.
Quins suplements ens poden ajudar amb la prevenció i tractament dels virus?
Vitamina D
Hi ha molts estudis que han trobat que persones amb dèficit de vitamina D tenien més probabilitats d’infectar-se del C o v i d – 1 9. Altres investigacions han observat que persones hospitalitzades amb C o v I D a qui se’ls va administrar vitamina D (calcifediol) en dosis altes van millorar més ràpidament que la resta i es va reduir la mortalitat en un 75% dels cassos (1). Recentment també s’ha demostrat la importància d’aquesta vitamina D en la curació de diversos tipus de càncer, per tant és indispensable per tenir un bon sistema immune. (3)
Zinc
El Dr. Robet Güerri (Hospital del Mar de Barcelona) i l’investigador Rubén Vicente (Universitat Pompeu Fabra, conclouen que la suplementació amb zinc podria reduir la mortalitat del C o v i d – 1 9 .
“El zinc modula la resposta del sistema inmune i regula l’activació dels linfocits T i B, que destrueixen les cèl.lules infectades que generen anticossos. Una deficiència en zinc provoca una resposta exagerada del sistema immune que aumenta la alliberació de citoquines i inflamació. L’entrada de zinc a les cèl.lules es postula con un agent antiviral que pot parar la multiplicació dels virus” (2). La deficiència de zinc pot causar malalties respiratòries i gastro-intestinals.”
És important la supervisió per un professional de la salut per la suplementació, ja que la dosis de 20-50gr diària recomanada és per un temps limitat.
Degut a la sinèrgia d’oligoelements s’ha de tenir en compte que l’augment de zinc provoca la deficiència de coure, que també és necessari per l’organisme.
Vitamina C
La vitamina C és un potent antioxidant i te un paper fonamental en la immunitat. El humans no la podem fabricar i l’hem d’obtenir de l’alimentació o via suplementació.
Una funció molt important, és la d’impedir la replicació dels virus. Un estudi va revelar que la vitamina C liposomada roman més temps en sang, entra més ràpidament en els leucòcits (cèl.lules de defensa immunitària) i la concentració en aquestes cèl.lules era un 50% superior respecte a la vitamina C convencional (4).
Per això el Dr. Joan Matas Dalmasas (4), recomana utilitzar la Vitamina C liposomada per millorar les defenses en infeccions víriques.
Probiòtics
És interessant veure les proves amb test d’antígens que fa la farmacèutica Marisa García Alonso (5). Amb test d’antígens positius i PCR positiu, va subministrar els següents probiòtics i al cap de 6 hores el test d’antígens sortia negatiu.
L’explicació és que aquestes bactèries probiòtiques netejen el virus de les mucoses i les primeres mucoses afectades són les intestinals, d’aquí que molta gent tingui diarrea com a primer símptoma quan està infectat per virus.
El probiòtic subministrat conté; Saccharomyces boulardii, Enterococcus faecium i Lactobacillus acidophilus
Com a antiviral, les cepes recomanades són; Lactobacillus reuteri LR92, Lactobacillus fermentum LF31, Bifidobacterium lactis BL04, Bifidubacterim longum BORI
I anar alternant amb les cepes; Bifidobacterium breve B-3, Lactobacillus plantarum LP115, Lactobacillus acidophilus LA14.
És important deixar-se assesorar per un professional de la salut.
Article escrit per Montse Esteve
Referència
https://www.drjoanmatas.com/vitamina-c-liposomal/
[i] (*) Mikirova et al. (2019) The Levels of Ascorbid Acid in Blood and Mononuclear Blood Cells After Oral Liposome-Encapsulated and Oral Non-Encapsulated Vitamin C Supplementattion. J Orthomol Med. 34(1)